Instagram Shots

Khamis, 2 April 2009

Kau bilang aku baik-baik ya??!

Hari ini hari kedua aku masuk kerja setelah sebulan lamanya pergi bercuti.
lalala~

Sejak sms itu hari, ada makhluk yang tak mahu bercakap dengan aku dan aku sangat SUKA HATI! Nak tengok sampai bila...

Hari Selasa lepas Kuala Selangor dilanda thunder storm yang menakutkan. Pejabat disambar kilat dan terus blackout. Ditakdirkan desktop aku dan seorang rakan meletop dalam kejadian tersebut.

Aku tak dapat teruskan kerja sebab ketiadaan PC. Jadi aku berfoya-foya dalam pejabat, dan lepak di tempat Min_ena.

Sekejap tadi kontraktor elektrik datang untuk betulkan bekalan elektrik. Setelah dibaiki maka banyak ramailah meng-on PC masing-masing dan PC aku masih tak boleh guna. Dan dalam keadaan begini beberapa PC dan printer akan terubah setting dengan sendirinya.

****

Adegan 1

Kawan: Syima! Tolong tengokkan printer. Tak boleh print. Meletup dah kot.

Aku: (malasnya...) Aku tak boleh jalan. Kaki sakit.

Maka kawan aku itu menolak aku yang sedia duduk atas kerusi yang beroda.

Aku periksa printer, macam tak ada connection dengan elektrik. Aku tarik cabel power supply...

.
.
.
.

then aku tengok power plug tak cucuk di soket itu.

Kalau ini terjadi pada anda, apa tindakan wajar yang patut diambil?



Adegan 2

Kawan: Wei, kenapa printer tak boleh print out ni?

Aku: (malas lagi...) Aku rasa setting dialah. Tunggu Sandra datang check ok?

Kawan: Ko lah ni pandai-pandai ubah setting.

Aku: Apa pula aku, ko ingat duduk di PC min_ena ni boleh adjust setting PC lain ke?

Kawan: Ko kan "hooker". Mesti lah tau punya?!

Aku: Apa dia? "Hooker"?

Kawan: "Hooker" - kan ko pandai menceroboh pc orang?

Aku: Wei bukan hooker la bodoh, hacker!! Hooker tu pelacur, bengong!

Jadi sekarang kamu nak marah ke gelak?

Itulah kawan aku dari pantai timur. Hacker jadi hooker. Mula-mula nak cepuk saja pasal panggil aku dengan perkataan macam itu, tapi mungkin dia tersilap sebut. Abaikan.




Syimalicious: Susah juga orang yang tak ada cert dalam IT, buat kerja IT. Lainkali sebut betul-betul ok? H.A.C.K.E.R.