Instagram Shots

Isnin, 1 Julai 2013

Peraturan Berniaga Online berkuatkuasa hari ini (1 Julai 2013)

Mulai tarikh hari ini pengguna yang membuat pembelian secara atas talian (online business) akan dilindungi salah satu peraturan dalam Akta Perlindungan Pengguna 1999 iaitu Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012.


Peraturan ini digunapakai kepada semua transaksi melibatkan duit yang menggunakan tapak web seperti blog, Facebook, e-bay, Lelong, mudah.com dan sebagainya untuk tujuan perdagangan.Tak ada excuse untuk skip, faham?

Penjual – Apa Yang Perlu Dilakukan?
Sebagai seorang penjual, anda perlu memastikan yang mana pelbagai informasi berkaitan syarikat dipaparkan pada laman jualan, membolehkan pembeli mengetahui ia dengan mudah. Antara yang perlu dipaparkan adalah termasuk:
  • Nama orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian, atau nama perniagaan, atau nama syarikat. 
  • Nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat. 
  • Alamat e-mel dan nombor telefon, atau alamat orang yang menjalankan perniagaan bagi maksud membekalkan barang atau perkhidmatan melalui tapak web atau dalam pasar dalam talian. 
  • Perihal tentang ciri utama barang atau perkhidmatan itu. 
  • Harga penuh barang atau perkhidmatan termasuklah kos pengangkutan, cukai dan apa-apa kos lain. 
  • Kaedah pembayaran 
  • Terma dan syarat-syarat 
  • Anggaran masa penghantaran barang atau perkhidmatan kepada pembeli.
Selain daripada ini, ia juga perlu diambil perhatian dimana setiap pemilik yang membuat jualan perkhidmatan dan produk melalui online ini perlu menyimpan data-data (nama, alamat dan nombor telefon) pembekal sekurang-kurangnya selama dua tahun.

Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012
Klik untuk bacaan lanjut.

Faedah kepada pengguna? 
Sudah tentu dengan adanya peraturan ini sedikit sebanyak menggerunkan pihak-pihak yang berniat untuk menjadikan medan internet untuk jual beli palsu. Jadilah pengguna bijak dan pastikan apa yang telah diwartakan dalam undang-undang ini di implement oleh peniaga- peniaga online. Ini adalah salah satu usaha kerajaan dalam memastikan para pengguna dan pembeli tidak ditipu dengan mudah melalui laman-laman jualan yang terdapat dengan banyak di arena internet pada hari ini.

Pengguna ditipu Mudah.my RM1juta
So, kepada bakal/peniaga online anda tak boleh sekadar memikirkan keuntungan semata-mata. Ingat tau, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya disambar petir. Kita bukan lagi hidup di zaman telegram. Semuanya dihujung jari. *wink* *wink*

Sumber: Amanz.my