Jadi hari itu, aku buat puding caramel. Chenta aku mengidam katanya. Lagipun dah lama aku tak buat puding caramel, jadi hari itu aku merajinkan diri. Chenta pergi beli bahan-bahannya. Aku tau korang mesti pandai buat puding ini, tapi tak kira, aku nak post juga. Ini ialah resepi turun temurun mak aku.
Bahan-bahan:-




Beb, disebabkan aku buat semua ini di rumah bujang chenta jadi perkakasan dapur tak berapa nak lengkap. Semua bahan-bahan tu aku campur dalam periuk nasi je. Seperti mana yang korang lihat, telur, susu sejat dan gula dimasukkan dan kacau. Jangan kacau sampai berbuih, itu yang akan mengakibatkan lubang-lubang udara wujud dalam puding caramel korang. Kacau slow-mo (perlahan-lahan). Hari itu aku tak letak esen vanilla, sebab chenta aku tak cerewet pasal bau-bauan telur ini. Tapi bagi korang yang rasa tak boleh bau hanyir telur itu, bubuhlah dalam 1 1/2 sudu esen vanila. Masukkan air lebih kurang satu tin susu sejat tadi. Kacau lagi.

Sekarang kita perlu masak gula sehingga cair dan perang. Aku guna 1 tin susu sejat tadi untuk sukatan gula. Bukan goreng dengan minyak, goreng kosong sampai cair. Hati-hati bila goreng gula itu. Sebab kadang-kadang dia suka hati je nak meletup, memercik. Kalau kena tangan melecur. Lepas dah cair warna perang cantik, korang masukkan ke dalam loyang. Gula cair ini cepat beku tapi panas. Boleh korang faham ayat aku ni?

Masa masukkan gula cair tadi, korang tak perlu nak letak cantik-cantik, somehow masa kukus nanti, ia secara otomatik akan cair dan rata dengan sendiri. Sebelum masukkan bahan yang telah dikacau tadi, korang tapis dulu supaya tekstur puding ni cantik dan gebu.

As i said ealier, ini rumah bujang. Jadi untuk mengukus aku menggunakan kuali yang telah diisi air. Tutup loyang itu. Biarkan ia dikukus selama... ikut la observation korang sebab hari itu aku masak hampir 3 jam. Kalau ikutkan, pakai periuk steamer yang betul, kita kukus dalam sejam pun dah ok. Cucuk la guna garpu, kalau garpu tu tak ada saki baki puding itu maka ia sudah sedia untuk diangkat.

TaDa. Siap juga dengan jayanya dan telah dimakan sedikit oleh chenta. Puding ini lebih sedap korang simpan dalam fridge dan makan masa sejuk-sejuk.
Any comment people??
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Do you want to comment or critic? Sure i don't mind. Thanx anyway...