Instagram Shots

Jumaat, 24 Oktober 2008

Apakah?? Siapakah??

Aku kan busy. Aku tak sempat nak usha laman-laman maya untuk mencari skandal (mati la kalau chenta tau!!) sejak sibuk dengan urusan open house officeku itu. Alih-alih bila aku buka friendster aku, ia telah berubah menjadi.... bahasa melayu. Eeuuyy!!


Tak ke kelakar bila baca sesuatu laman web yang kita baca dalam bahasa inggeris bertahun-tahun dulu tiba-tiba dialih suara bahasa?? Kalau korang rasa tak kelakar, biar aku sorang yang rasa kelakar.


Bahasa jiwa bangsa. Bahasa melambangkan bangsa. Salahkah aku bersifat lupa diri kerana tidak bangga dengan bahasa kita? Sebab aku masih jumpa ramai yang bersifat seperti aku, yang terkena "jangkitan bengkak lidah", yang bermotifkan "I feel AWFUL & AWKWARD when i speak in Malay".

Itu yang menjadi persoalan.

Tapi siapakah yang memandai-mandai mengubah language dalam friendster aku?? Cakap!!


Moral of the story: Don't leave your pc/laptop unattended. (Hitz.FM)

Ok lah, hingus aku semakin dahsyat meleleh. Aku perlu cari sesuatu. Aku nak cari tomyam. Yang pedas. Biar arus hingus semakin deras.