Instagram Shots

Jumaat, 29 Ogos 2014

Pokok atau tanaman dalam rumah

Sejak feeling-feeling nak duduk rumah sendiri ni selalu browse internet cara- cara deko rumah, Interior dan exterior. Gigih tak? Ada kawan di pejabat ni, hobi dia tanam pokok bunga ros jepun atau pukul 10. Ada masa je sibuk patah-patahkan batang bunga tu kemudian tanam semula. Senang bela kata dia.

Teringin juga nak main tanam-tanam bunga ni, tapi itu lah kerajinan ditahap yang tidak memberangsangkan. Kena selalu siram, kena selalu grooming pokok bunga tu, bubuh baja. Macam banyak kerja. 

Ada website tentang rumah yang menerangkan antara pokok, tumbuhan yang boleh dijaga di dalam rumah tanpa perlu cahaya matahari yang banyak. Tumbuhan-tumbuhan ini membantu menjaga kesegaran (air puryfiying) udara dalam rumah. Di bawah ialah antara pokok-pokok yang biasa di tanam dalam rumah mengikut kajian pada 1980an dulu.

Saya kopipes je ni. Malas pulak nak tukar bahasa. Pokok-pokok yang ada dibawah ni ada yang saya tak tahu namanya dalam bahasa melayu. Kalau sesiapa tahu tolong tinggal komen ye?



ARECA PALM
 Nama Sainstifik:
Chrysalidocarpus Lutescens
Removes:
* All tested indoor air toxins.
Benefits:
* Very popular and easy to care for plant.
* Leaves have a gracious flow that will soften the energy of any home or office space



BAMBOO PALM
Nama Sainstifik:
Chamaedorea Seifrizii
Removes:
* Benzene.
* Trichloroethylene.
* Formaldehyde.
Benefits:
* Adds a peaceful, tropical feeling to any environment.
* Most resistant to insect infestation.



BOSTON FERN
Nama Sainstifik:
Nephrolepis Exaltata "Bostoniensis"
Removes:
* Most pollutants, especially formaldehyde.
Benefits:
* Beautiful and lush, a favorite for any home or office.
* It does require attention in order to thrive.



DRACAENA JANET CRAIG
 
Nama Sainstifik:
Dracaena Deremensis Janet Craig
Removes:
* Most pollutants, especially trichloroethylene.
Benefits:
* Attractive plant, easy to grow in very little light.
* Best in Dracaenas family for removing home or office chemical toxins



DWARF DATE PALM
Nama Sainstifik:
Phoenix Roebelenii
Removes:
* Most pollutants, especially xylene.
Benefits:
* A slow grower that can reach a height of about 5 to 6 feet.
* Can tolerate low levels of light.


ENGLISH IVY 

Nama Sainstifik:
Hedera Helix
Removes:
* Most pollutants, especially formaldehyde.
Benefits:
* Another hardy, very popular plant, often used in public spaces.
* Easy to grow, very adaptable, except for high temperatures



FICUS ALII
Nama Sainstifik:
Ficus Macleilandii "Alii"
Removes:
* Most pollutants, especially formaldehyde.
Benefits:
* Easier to care for than the Ficus Benjamina, can loose some leaves while adjusting to a new space.
* There are 3 types of Ficus Alii: the standard tree, the bush and the braids (several entwined trunks.)



LADY PALM
 
 Nama Sainstifik:Rhapis Excelsa
Removes:
* Most indoor pollutants.
Benefits:
* One of the best plants to improve the indoor air quality.
* Very popular and easy to care for.



PEACE LILY
Nama Sainstifik:
Spathiphyllum sp.
Removes:
* Alcohols and acetone.
* Trichloroethylene.
* Benzene and Formaldehyde.
Benefits:
* Beautiful plant with gentle white flowers, easy to care for.
* Strong and peaceful energy.



RUBBER PLANT
Nama Sainstifik:
Ficus Robusta
Removes:
* Semua pencemaran, especially gas toksin formaldehyde.
Benefits:
* Will survive in dim light and tolerate cool temperatures.
* Excellent ability to remove toxins from any indoor environment.



Tanamlah pokok selain memberi oksigen pada kita, boleh menyerikan rumah kita sama. Kan?

Kredit http://fengshui.about.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...